Sunday 26 May 2013

Dykaventyr, del tva

Da var skolbiten avklarad alltsa. Dags att ha kul!

Som forberedelse infor Sipadan bokade jag en dag med tre dyk. De forsta tog oss ut till on Kapalai. Sikten var bra, men strommen stark och inte sa manga fiskar. Jag blev smatt skrackslagen nar horder av sma maneter kom svavande mot oss, men som tur var var de inte av den farliga sorten. Annars ar maneter helt klart havets mest ondsinta varelser.

Nasta tva dyk utfordes utanfor Mabul. Har fanns det massa olika saker. Nar vi dok vid ett konstgjort rev stotte vi pa flera enorma groupers, flera meter langa. Dessutom en hel del drakfiskar, smatt jattegiftiga men valdigt vackra att titta pa fran avstand. Narmare botten kunde man se roliga sma havssniglar krypa omkring.

Nasta dag var det huvudnumret som gallde: Sipadan. Denna o ar rankad som en av varldens basta dykplatser, och eftersom det ar en marinpark far bara 120 personer dyka dar per dag. Saledes fick jag boka det har tva manader innan resan, och da fick jag dessutom kompromissa nar det gallde datumet.


Efter att kort battur till on fick vi en kort genomgang om de olika dykplatserna. Det borjade bra redan har, for fran piren kunde man se skoldpaddor som kom upp for att andas och stora stim av blandade korallfiskar. Vi delades upp i tva grupper - jag och en annan som bara hade Open Water och en divemaster i en grupp, och fem Advanced Open Water i den andra.

Under forsta dyket sag vi inte jattemycket ovanligt, men val en attaarmad blackfisk och en karettskoldpadda. Andra dyket var lite roligare, da vi simmade vid ett stup under vattnet. Fran ett ganska grunt rev var det en vertikal vagg nastan 400 meter ner. Manga olika fiskar drivdes har, fran havsanglar och fjarilsfiskar till grona havsskoldpaddor och korallhajar. Se dar, hajar, trevligt va? Som tur var var de inte sa stora, "bara" ett par meter langa.

Under det tredje dyket borjade saker och ting bli intressanta. Vi simmade in i en grotta under vattnet, dar man kunde se skoldpaddsskelett fran stackars varelser som inte lyckats ta sig ut igen. Utanfor grottan sag vi fler hajar, nu aven gra revhajar. Vi stotte aven pa nagra barracudor och ett stort stim jackfish. Och fler hajar som cirklade runt stimmet i vantan pa en oppning.


Det fjarde och sista dyket var utan tvekan det haftigaste. Vi blev avslappta mitt i ett annu storre stim av jackfish. Ganska enormt att se alla fiskar com cirklar omkring, under, ovan och bredvid dig.

En stor forde oss bort from stimmet, mot ett annat stim bestande av barracudor. Stora fiskar det. Vi rorde oss inte, utan lat strommen fora oss mot dem, och vi lyckades till slut hitta en sten vi kunde halla fast i. Normalt sett simmar barracudor ivag om manniskor narmar sig, men eftersom vi var sa vanliga mot dem sa, sa hade de vanligheten att stanna kvar.



Pa vagen tillbaka till baten sag vi annu fler hajar och skoldpaddor. En del kom riktigt nara, lite for nara nar det galler hajarna kanske.

Tyvarr var det slut efter detta, sa efter en battur till Mabul for att hamta vaskor och saga hejda till mina nya broder och systrar i Dykarordern akte jag tillbaka till Semporna. Tyvarr hade inte staden blivit roligare under den tid jag varit borta, men jag var tvungen att stanna dar en natt innan jag kunde flyga nanstans (om inte kan man forutom att bli flygsjuk pa planet aven bli dykarsjuk, och jag vill helst slippa bada). Sa dagen efter akte jag delad taxi (ha, ingen indisk pop!) till flygplatsen i Tawau en timme bort och vantade pa att fa flyga ivag till en for er okand ort...

[Tona spannande outromusik]




Dagens dyktips: andas hela tiden, annars kan du bli dykarsjuk. Ga inte upp for snabbt, annars kan du bli dykarsjuk. Flyg inte inom 12 eller 18 timmar beroende pa antal dyk, annars kan du bli dykarsjuk. Kor inte upp i bergen med bil for snabbt, las tabellerna noga, anvand specialtabeller om du dyker ovan 300 meters hojd, dyk inte for ofta inom kort tid, annars, ja, ni kan gissa vad som hander. Dykning ar en sa skoj aktivitet.




2 comments:

  1. Kul att allt funkade med dykningen. Men hajar....
    Och bra att du slapp dyksjuka. Nu är det snart bara en vecka kvar. Hoppas den veckan blir lika kul som de andra. Sköt om dig.

    ReplyDelete
  2. Ett annat bra sätt att slippa både hajar och dykarsjuka är att hålla sig på land bland normalt folk ;) Fast jag måste erkänna att bilderna och din beskrivning av dyken är häftiga. Särskilt det där med grottan, sköldpaddsskeletten och med de patrullerande hajarna utanför. Snacka om intensiva reseminnen.

    Det ska bli spännande att se vart du tar vägen härnäst. Sarawak med urinvånare i långhus kanske? Eller ... nåja, det visar sig. Simma lugnt :)

    ReplyDelete